نگاه: امروزه وقتی ما صاحب فرزندی می شویم بدون اینکه کوچکترین اطلاعی از کلیدهای تربیتی او داشته باشیم، به روش آزمون و خطا، تربیت کودک را شروع می کنیم و در اصل کلیدهای رفتاری آن را آنقدر دستکاری می کنیم تا به آن تسلط یابیم. غافل از اینکه تسلط، آن هم به هر شیوه ای، تمام ساختار روانی کودک را درهم شکسته و از او هر چیز خواهد ساخت جز انسانی با روان سالم…
کودکیِ نامناسب و روابط معیوب والدین و کودک خاستگاه بسیاری از آسیب های روانی است. بنابراین برای جلوگیری از این صدمات روانی، آموزش والدین مهمترین اقدامی است که باید صورت پذیرد.
این حقیقتی است تلخ، که مادران و پدران ناآگاه به اصول پرورش کودک، از والدین آگاه در این زمینه برای فرزندان خود کمتر فداکاری نمی کنند، بلکه نیروی عظیمی صرف تردید، ندانم کاری، احساس گناه و درگیری و کنترل و احساس ناتوانی در رابطه با فرزندشان می شود. در واقع آموزش نه تنها باری به دوش آن ها اضافه نخواهد کرد، بلکه باعث جلوگبری از هرز رفتن نیروی آن ها خواهد شد.
«واکسیناسیون روانی کودک» شامل مطالب سه کارگاه اول، از 10 کارگاه «آموزش مهارتهای پدری و مادری» است که توسط دکتر فیروزی جمعآوری و ابداع شده و نام این متد را parent training program گذاشته است. این کارگاههای بیست ساعته در 10 جلسه تنظیم شدهاند و در 6 سال گذشته بیش از 140 هزار نفر با این متد در سراسر کشور آموزش دیدهاند.
دکتر فیروزی در این متد مهمترین اطلاعاتی که لازمه پدر و مادر است را به شیوهای ساده و با استفاده از تمثیل و استعاره با چیدمانی خاص بیان کرده و شاید یکی از علتهایی که این متد کارایی بیشتری نسبت به متدهای دیگر دارد و توسط والدین مورد توجه خاص قرار گرفته، بكارگیری تمثیلهایی است که باعث شده مطالب به سادگی قابل فهم شده و در حافظه والدین ماندگار شود.
دیگر مزیت این روش این است که قبل از اینکه تکنیکی آموزش داده شود فلسفه آن تکنیک آموزش داده میشود و اینکه بكارگیری این تکنیک چه مزیتهایی دارد و در آینده کودک چه تاثیری خواهد داشت و بکار نگرفتن آن چه آسیبهایی به کودک میرساند. همچنین در این روش آموزشی سعی شده که خود والدین نیز با کود کشان رشد کنند و آسیبهایی که در دوران کودکی خود دیدهاند را بشناسند و در صدد حل آنها بر آیند.
دوره کامل این کارگاهها به ترتیب شامل:
1- مقدمات 2- قوانین تکمیلی 3- نظم آموزی 4- آموزش جنسیت به کودک 5- احساسات کودک 6- بازی و اسباب بازی 7- مفاهیم ترس، خدا و مرگ در ذهن کودک 8- کتاب خوانی، نقاشی و پرورش خلاقیت 9- فرزند دوم، دوقلویی، فرزندان طلاق و تک والد 10- تولد تا دو سالگی است.
اهداف این کارگاههای آموزشی 20 ساعته شامل:
1- بوجود آوردن یک محیط امن در خانه برای پرورش کودک.
2- به حد اقل رساندن صدمات روانی که ممکن است در روند تربیت به کودک وارد شود.
3- آموزش مدیریت رفتار به کودک و والدین به گونهای سازنده و کم ضرر.
4- بالا بردن مهارتهای کودک.
5- ایجاد احساس خوب بودن، مفید بودن و با ارزش بودن در کودک و والدین.
6- کاهش مشکلات رفتاری کودک و والدین.
7- کاهش احساس گیجی و سر درگمی و تردید والدین در تربیت کودک.
8- کاهش احساس گناه در کودک و والدین.
9- ایجاد مسئولیتپذیری در کودک.
10- بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس در کودک.
11- ایجاد خویشتن داری و خود کنترلی در کودک و والدین بر اساس واقعیت اینجا و اکنون.
12- پرورش استعدادهای کودک.
13- ایجاد حس احترام به خود و دیگران در کودک و والدین.
14- افزایش توانمندیها و هوش کودک.
15- صرف وقت و هزینه کمتر در فرزند پروری و ایجاد آرامش در خانواده.
16- بالا بردن رشد روانی والدین در سیر تربیت کودک.
17- بالا بردن خود آگاهی در کودک و والدین.
18- هماهنگی بین والدین و بالا بردن کیفیت ارتباط زناشویی.
19- سلامت روانی خانواده و جامعه.
20- قانونمند کردن کودک و والدین.
21- ایجاد جامعهای رشد یافته و بالغ.
این کتاب با شیوه ای ساده و کاربردی به شما کمک می کند تا با اطمینان خاطر و بدون احساس تردید و گناه، کودکانی با روان سالم به جامعه تحویل دهید و در آینده به خود و فرزندانتان افتخار کنید.
دکتر فیروزی در سخنی با خوانندگان نوشته است:
مهمترین توصیه من به والدین گرامی این است که؛ ما ناخواسته میراث شومی از گذشتگان را به ارث بردهایم و متاسفانه این میراث شوم سبب شد، تا ما و نسلهای قبل از ما، درد و رنجهای طاقت فرسایی را تجربه کنند. «اکنون، آینده در دستان ماست» ما میتوانیم با بکارگیری روشهای تربیتی صحیح از انتقال این میراث به کودکانمان جلوگیری نماییم. به این امید که نسلهای آتی طعم تلخِ رنج و درد جان کاهی که ما محکوم به چشیدنش بودیم، را تجربه نکنند.
آدرس وب سایت دکتر حسام فیروزی: