مهدی اخوان ثالث از پیشكسوتان شعر امروز فارسی به ویژه شعر حماسی و اجتماعی است. او را شاعر حماسههای شكست مینامند. شعر اخوان ریشه در ادبیات گذشته ایران دارد كه هم از نظر زبان و هم از نظر مضمون قوی و پر بار است. او در شعرش كلمات زبان محاوره را به راحتی در كنار كلمات ادبی فاخر مینشاند و از این حیث زبان غنی و خاص خود را داراست كه در میان شاعران معاصر كاملاً مشخص است.
اشعار او ریشه های اجتماعی و عاشقانه دارد. اخوان در جوانی با شعر كلاسیك فارسی آشنا شد و به سرودن قصیده و غزل پرداخت اما همواره به دنبال نوعی تازگی در شعر بود اخوان و در پی آشنایی با نیما و تحت تأثیر شعر او دگرگون شد.
اشعار نخستین او تماماً به شیوه كهن است كه حاكی از توانایی وی در سرودن به شیوه سنتی است. سبك شعریی اخوان ثالث در اغلب مجموعه های او سبك حماسی و اساطیریكهن با الهام از فردوسی است و تأثیر شاهنامه در بیشتر اشعار او آشكار است بطوریكه شیوه شاعری او نوعی سبك خراسانی نوین است.
اما آنچه وی را در مقام شاعری صاحب سبك معرفی می كند اشعار نو و تازه اوست كه آغاز آنرا میتوان در مجموعه “زمستان” دانست. اخوان وزن را با شعر فارسی همراز و همدم میدانست و نمیخواست آنرا از شعر بگیرد. قافیه را هم برای تعادل و توازن و تناسب شعر لازم میدانست و آنرا به كلی رد نمیكرد.
زبان وی كاملاً مستقل، تازه و ویژه خود اوست. زبان او مجموعاً لحن حماسی دارد. لحنی كه ریشه آنرا در اشعار فردوسی، ناصر خسرو و بهار میتوان یافت.
اخوان از تغزل گویی به حماسه سرایی رسید و شاعری اجتماعی شد. او باشور و هیجان پای به میدان اجتماع گذاشت اما خیلی زود گرفتار شكست شد و به وحشت افتاد. از این پس تمام وجود او را ناامیدی فرا گرفت و او حماسه سرای غمها گشت.
دومین شمارهی« شعر زمان ما» شامل زندگی و اشعار « اخوان ثالث»، «آفاق و اسرار عزیز شب» مجموعهای از مقالهها و نوشتههای گروهی از نویسندگان و شعرا در مورد اخوان ثالث و همچنین« مرد جنزده» مجموعه داستانی ازمهدی اخوان ثالث، آثاری است که انتشارات نگاه به علاقمندان کتاب تقدیم کرده است .
یادش گرامی .